Magamról

BIOGRÁFIA, diszkográfia, oktatásfelszerelés, rider

 

Édesapám hatására 10 éves koromban kezdtem el gitározni, akkor még klasszikus vonalon.

Egy év magántanulás után 5 évig a móri Pászti Miklós Zeneiskola növendéke voltam, ezt követően pedig a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti iskolába jártam. Itt fejeztem be alapfokú zenei tanulmányaimat.

2004-ben felvételt nyertem a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakiskola gitár szakára, ahol a kiváló jazz-fusion gitáros, Birta Miklós tanítványa lettem.

Rengeteget tanultam tőle, a korábbihoz képest egészen más szemszögből kezdtem szemlélni a zenét.

Mellékesen jegyzem meg, hogy igen jó táptalajnak bizonyult a klasszikus zenei múlt. Korábban ezen a téren kiemelkedő eredményeket értem el, számos díjat nyertem különféle művészeti fesztiválokon. Az ország egyik legnagyobb, fiatal tehetségeknek szóló megméredtetésén, klasszikus szólóhangszer kategóriában, Petrovics Emil Kossuth-díjas zeneszerzőtől aranyminősítést kaptam. Kamasz gyermekként ez óriási inspirációként hatott rám, viszont ekkortájt záródott le aktív klasszikus zenei pályafutásom. Egyre több figyelmet kezdtem szentelni a jazz- és könnyűzenének. Megírtam első saját dalomat. Később szerzeményeimmel többször nyertünk ösztöndíjakat különféle zenei pályázatokon. Azóta is rendszeresen szerzek zenét.

Kezdetben az instrumentális, gitárcentrikus rockzene volt rám nagy hatással. Főként a gitározás fenegyerekének, Steve Vai, Fire Garden című lemeze. Későbbiekben megismerkedtem többek közt Pat Metheny, Frank Gambale, Allan Holdsworth, Greg Howe, Scott Henderson és hasonló klasszikusok zenéjével is, ami stílusom meghatározója lett. Ekkor már éreztem, hogy a fusion zenében szeretnék jobban elmélyülni.

Először 19 éves koromban működtem közre lemezen, amit első iskolai zenekarommal, az instrumentális jazz-rock zenét játszó Rhythm 'n' Juice-al készítettünk el. Később egyre több zenekarba kaptam felkérést.

Ezt követően elkezdtem érdeklődni a progresszív irányzat iránt is. Zeném meghatározója tán e két sokrétű stilus.

A klasszikus zenével sem szakítottam. A mai napig felkérésre szívesen adom elő műsoromat különféle rendezvényeken.
Mint gitároktató, a tanulási fázis elején a klasszikus zenei alapokat tanítom meg először növendékeimnek. Tapasztalataim alapján ez lehet a legjobb kiindulópont minden kezdő gitáros számára.

Ami a zenekarokat illeti, jónéhány állandó és időszakos formáció tagja voltam már, de úgy gondolom, hogy a tapasztalatgyűjtésnek és a közös zenélés örömének kimeríthetetlen a forrása... :)